Kan man være kvindelig med ét bryst?

Kan man være kvindelig med et bryst?

Tror du, at din kvindelighed sidder i brysterne, i dit lange hår eller i de malede øjne? Mød fem kvinder, der tvunget af omstændighederne opdagede, at deres kvindelighed har flere forskellige facetter.

Af Malene Bjerre

“Vis da, hvad I har”

Dorthe Pedersen

40 år, ugift, ingen børn

Indehaver af tøjbutik med store størrelser

Hvem får dig til at føle dig kvindelig?

Det gør jeg helt selv. Når jeg barberer ben, ordner fødder og smører mig ind i lækker creme, er der jo ingen andre end mig selv, der kan se det – men det får mig til at føler mig lækker, og jeg er sikker på, at det lyser ud af mig.

Hvad er det mest kvindelige ved dig?

Det er min krop. Den fylder godt i landskabet, jeg har både barm, bagdel og mave. Jeg vejer 100 kilo, og jeg er rigtig godt tilfreds med min krop. Jeg synes, den er lækker: stor og blød. Så det understreger jeg med stramt tøj. Det er trist, når store kvinder synes, de skal gemme sig i store gevandter, så de ligner Villa Villekulla. Vis da, hvad I har i stedet!

Hvordan opfatter omgivelserne en stor kvindekrop?

Mange mænd synes, det er lækkert, at der er noget at holde om. Men der er da også en del, som er styret af bladenes idealer om kvinden som en lille sild. Jeg kender godt de nedladende blikke, man får, når man spiser en is. ‘Skulle hun ikke have taget en kugle mindre,’ tænker de. I dag er det legalt at køre hetz mod rygere og bøsser, så hvorfor ikke også de fede? Men selv er jeg stinkehamrende ligeglad.

Hvordan kan du være ligeglad med, hvad andre mener?

Det er nok, fordi jeg har indrettet min hverdag på en måde, så der er en rigtig god og positiv ånd omkring overvægt. Jeg sælger tøj til store piger, og jeg kan mærke, at jeg er med til at give kvinderne glæde ved deres krop. Jeg viser dem, at jeg selv tør, og så kan de også. Jeg har for eksempel optrådt i undertøj i helsidesannoncer – meget provokerende, synes mange. ‘Den fedeste butik i byen’, kalder jeg den. Og det er jo ikke løgn, vel?

Er det en del af din kvindelighed, at du tør?

Nej, det er nok ikke så kvindeligt. Og jeg har bestemt en meget maskulin side. Jeg råber højt, jeg skifter selv vinduer i mit sommerhus, og jeg har engang repareret en Ford Escort fra 1988 med en hårnål ude på motorvejen. De to sider af mig selv trives jeg rigtig godt med.

“Du ser sgu egentlig meget godt ud, Ulla”

Ulla Bach Ågerup

40 år, gift, to børn på seks og ni

Folkeskolelærer

Hvad er kvindelighed?

Det er først og fremmest noget, der er styret af vores forventninger. For eksempel opfatter jeg det som ufeminint at barbere sig mellem benene, men det samme synes jeg faktisk om at have en masse hår under armene. Det er simpelthen et spørgsmål om mode. Og min mand, der altid har haft nærmest ikkeeksisterende øjenbryn og nu også er næsten skaldet, ham synes jeg bare bliver dejligere og dejligere. Det er ikke håret i sig selv, der er afgørende; det er vores forventning om, at kvinder skal have hår bestemte steder, mens det er okay, at mænd ikke har noget.

Hvad gør dig selv kvindelig?

Skåret ind til benet er det vigtigste, at jeg er mor. Jeg elskede at være gravid, jeg var vild med min store mave, og det var virkelig, virkelig skønt at amme. Selvfølgelig er det relationen til mine børn, der er vigtigst, og havde jeg ikke kunnet blive gravid, ville jeg have adopteret. Men det, at jeg har født, gør klart, at jeg føler mig mere kvindelig.

Hvad betyder det ydre?

Det er vigtigt for mig at gøre noget ud af mig selv. Jeg har allergi, der betyder, at jeg ikke kan gå med makeup. I lang tid har jeg alligevel taget lidt på, hvis jeg for eksempel skulle til fest, men mine øjne svulmer op og læberne revner, så nu lader jeg for det meste være. I stedet sørger jeg for at klæde mig feminint og bruge smykker. Jeg er meget bevidst om, hvilke farver der klæder mig. Når jeg for eksempel går i olivengrønt, ser jeg enormt trist ud, men kolde, klare farver som turkisblå, ceriserød og sort gør mig meget pænere. Og så går jeg meget op i mine øreringe. De må gerne dingle og glimte, så der er noget pænt oppe ved ansigtet.

Allergien gør også, at jeg ikke kan farve mit hår. I starten hev jeg alle de grå hår ud, der er begyndt at pible frem, men så tænkte jeg: Nej, fanme nej. Jeg må få det bedste ud af det og lære at holde af mine grå hår.

Hvordan lærer man at være tilfreds med sig selv?

For mig har det været en beslutning. Jeg har bestemt, at jeg vil fokusere på noget andet. I starten brugte jeg meget energi på at ærgre mig. Nu siger jeg til mig selv: ‘Du ser sgu egentlig meget godt ud, Ulla.’ Det er vigtigt at sige det, har jeg lagt mærke til. Jeg er også blevet bedre til at give andre komplimenter. Jeg siger: ‘Sikke en pæn bluse du har på,’ i stedet for at nøjes med at tænke det. Jeg tror nemlig, det smitter.

Jeg lægger meget mærke til andre kvinder. Det gør mig glad at se en flot gråhåret kvinde eller en kvinde, der er god til at vælge farver. Det inspirerer mig. Og så er jeg egentlig meget godt tilfreds med de signaler, jeg sender til min seksårige datter. Hun må gerne se, at selv om jeg ikke går med makeup, er jeg glad for mig selv.

“Jeg er blevet bedre til at tage imod komplimenter”

Mona Cronval

45 år, gift, to børn 12 og 15

Ansat i en bank

Hvad skal der til for, at du føler dig som en kvinde?

Kvindeligheden har både en ydre og en indre side. Grundlæggende er kvindelighed en indre følelse, der udelukkende ligger hos mig. Jeg kan føle mig kvindelig, når jeg er helt alene; det er en følelse, der er uafhængig af andres blikke. Men samtidig har den jo også et ydre udtryk. For mig er det en kombination af hår, makeup, høje hæle og tøj, der fremhæver kroppens former.

Hvad betyder mest for din kvindelighed?

Det er helt klart mit hår. Jeg har altid haft en løvemanke af et hår, men for et halvt år siden mistede jeg det i forbindelse med kemoterapi. Det har påvirket min oplevelse af mig selv – jeg føler mig meget mere damet og business-like og faktisk også ældre med kort hår. Den helt korte frisure har haft indflydelse på, hvordan andre opfatter mig, og på, hvordan jeg klæder mig. Normalt kan jeg godt lide meget feminint tøj, smykker og nederdele, men det korte hår styrer mig i en mere frisk og sporty retning. Det skal ligesom passe sammen, synes jeg.

Hvorfor er håret så vigtigt, tror du?

Håret er meget sanseligt. Det bevæger sig, når du bevæger dig, og det varmer. Man stryger håret om bag øret, man bliver strøget over håret. Og så bløder lokkerne ansigtet op. Meget kort hår kræver et smukt ansigt og en god hovedform. Der er ingen formildende omstændigheder. Det kan man bære, hvis man ser lige så godt ud som Connie Nielsen. For os andre er det lidt af en udfordring.

Er du blevet klogere på din kvindelighed?

Jeg er blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er for mig at kunne udtrykke den indre følelse i de ydre ting. Tidligere har det nærmest været en selvfølge for mig – jeg så ud, som jeg følte mig. Nu, hvor jeg ikke længere gør det, kan jeg virkelig mærke min indre følelse, mærke min kvindelighed. Det er en ressource, jeg kan trække på, noget, jeg ikke vidste, jeg havde. Det giver mig overskud og gør mig glad. Jeg værdsætter min egen kvindelighed mere og føler et større fællesskab med andre kvinder. Det har gjort, at jeg er blevet bedre til at tage imod andres komplimenter og omsorg på en måde, jeg ikke før har kunnet. Jeg tænker lidt mere ‘because I’m worth it’. Og så er mit hår jo ved at vokse ud igen. Det glæder jeg mig til, for så kan man se udenpå, hvordan jeg er indeni.

“Hvor andre har en delle, har jeg bare en pose”

Karin Bonnesen, 44 år

Gift, en dreng på fem

Designer

Hvad gør en kvinde til en kvinde?

Det vigtigste er væremåden. Der er en særlig sødme og naturlighed, som jeg synes er meget, meget kvindelig. Selvfølgelig er det kvindeligt at have langt hår og gå med høje hæle, men udstrålingen er meget vigtigere.

Hvad gør dig selv kvindelig?

Jeg er godt tilfreds med mig selv. Først og fremmest er jeg enormt glad for mit hår. Det er langt, tykt og kraftigt. Jeg er også glad for min krop, jeg har lange ben og nogle markerede skuldre, der får mig til at se sund og stærk ud, selv om jeg ikke har dyrket sport i fem år. Samtidig med at jeg fødte min søn, fik jeg nemlig en stomioperation, dvs. at tarmen er lukket af og afføringen kommer ud i en pose på maven. Men jeg er faktisk stadigvæk glad for min mave. Den er flad og pæn. Hvor andre har en delle, har jeg bare en pose.

Hvad betyder stomien i din dagligdag?

Det er blevet lidt vigtigere for mig at se lækker ud. Jeg går nok mere i kjoler og høje hæle end før. Og det ændrer jo også min væremåde. Man kan ikke bare vade af sted i høje hæle – så vrikker man lidt mere med numsen. Og jeg vil ikke begrænse mig selv. Jeg elsker sol og varme, så jeg går stadigvæk på stranden. Det kan jeg sagtens, jeg skal bare have nogle højtaljede bikinitrusser på.

Hvordan reagerer omgivelserne?

Meget positivt. Jeg har valgt at være helt åben omkring det, og jeg tror på, at ens egen holdning smitter af på andre. Jeg arbejder i en branche, hvor udseendet er vigtigt, og mange ville måske holde den slags for sig selv, men det er enormt vigtigt for mig at kunne fortælle om det. Jeg kunne ikke leve med at skulle holde det hemmeligt. Det er meget lettere for mig at stå frem, og på den måde hjælper jeg også andre, der står i samme situation. Så får det hele en mening.

Hvilken betydning har stomien haft for din selvopfattelse?

Jeg græd i flere dage, da det stod klart, at stomien var permanent. Jeg var bundhamrende ulykkelig. Men så besluttede jeg at vende det til noget positivt. Nu hjælper jeg andre, der har stomi, ved at designe tøj, der tager højde for posen. Og i bund og grund er jeg stadig vældig godt tilfreds med mig selv og føler mig som en dejlig kvinde.

“Jeg har lært at give mig selv omsorg”

Ida Fynboe

50 år, gift, en datter på 15

Intuitiv coach

Hvad er kvindelighed for dig?

Forleden var jeg til en kirkekoncert med en fantastisk solist. Hun var helt naturlig, havde bare et enkelt spænde i håret, og så stod hun helt alene foran det store kor og fyldte hele rummet med sin power. Den der blanding af naturlighed og power, den synes jeg er enormt kvindelig.

Hvad er vigtigst for din egen kvindelighed?

Det er den samme power. Det er helt afgørende for mig at turde stå frem. For fire år siden fik jeg fjernet det ene bryst, og jeg har valgt ikke at få det rekonstrueret. Jeg har bare kunnet mærke, at hvis jeg skal blive ved med at føle mig som kvinde, så må jeg vise, at jeg stadig er glad for min krop. Det nytter ikke noget, at jeg sender signaler om, at jeg er flov over den og gemmer den af vejen. Så er jeg heller ikke et godt forbillede for min 15-årige datter. Men selvfølgelig indretter jeg mig efter, at jeg mangler det bryst. Før gik jeg meget i stropkjoler og den slags. Nu vælger jeg noget med et andet snit.

Hvad kan du bedst lide ved din krop i dag?

Jeg er rigtig glad for min krop, jeg føler mig godt tilpas i den. Jeg synes især, jeg har en god holdning og nogle pæne ben, og jeg kan stadigvæk passe de bukser jeg gik i, da jeg var 35. Og så synes jeg også, at mit andet bryst er rigtig pænt. For noget tid siden gik jeg catwalk for en butik, der sælger lingeri til brystopererede. Det var en fed fornemmelse at vise min krop frem. En understregning af, at den er god nok.

Har du lært nye ting om dig selv som kvinde?

På et dybere plan har jeg fået adgang til nogle andre af mine kvindelige sider. Jeg har lært at give mig selv omsorg. Det handler om nogle helt banale ting som at omgive mig med smukke ting – at have en bestemt kop at drikke te af, at grave erantis op i skoven og plante dem i min have, sætte forglemmigejer i et lille glas. Igennem det, jeg omgiver mig med, viser jeg, hvem jeg er. Og så har jeg opdaget værdien i bare at ligge på min sofa og være til. Jeg har altid været et utålmodigt menneske med fuld fart på. Nu har jeg lært, at min power godt kan kombineres med ro og stilhed.

Dette indlæg blev udgivet i Nova og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s