Kærlighed og karriere i New York

Heidi Lindberg sagde job og lejlighed op, solgte bilen og forlod venner og familie for at rejse med sin nye kæreste til USA og arbejde i hans familiefirma. Nu bor hun på sit kontor, og sikkerhed og pensionsordninger lod hun blive derhjemme. Og hun vil under ingen omstændigheder bytte tilbage.

Af Malene Bjerre

Heidi Lindberg sad på Saint Jacques på Østerbro og ventede på den date, som hendes gode ven ville have hende til at møde. ”I er lige noget for hinanden,” havde han sagt. Og Heidi var parat til at møde den store kærlighed. Hun havde været single i mange år, og nu var hun parat til at være to i stedet for en. Og ind af døren trådte så Kasper.

”Jeg ved ikke, hvornår man bliver klar over, at det er den eneste ene, man har mødt,” siger Heidi. ”Det var hverken på den første, anden eller tredje date. Men efter et par måneder var jeg klar over, at det her kunne blive til noget helt særligt.” Og faktum er, at Heidi i dag, halvandet år efter, sidder i New York sammen med Kasper. Hun er gravid i femte måned, og sammen har de kastet sig ud i det store eventyr.

Frisørspand til konen

Kasper Egelund er nemlig 3. generation af Vipp-familien – det var hans morfar, Holger Nielsen, der i 1939 lavede en klassisk og praktisk affaldsspand til sin kone Maries frisørsalon i Randers. Hun blev begejstret for sin spand med fodbetjent vippelåg, og efterhånden begyndte bestillingerne at komme dumpende. Snart stod den første Vipp-spand i masser af frisørsaloner og lægekonsultationer rundt om i landet.

I 1992 døde Holger Nielsen, og hans datter – Kaspers mor – overtog firmaet. I 1998 ansatte hun Kasper og hans søster Sofie i firmaet, og Vipp-spandene fandt efterhånden også vej ind i de private hjem. Der var også lidt eksport til udlandet, men da Kasper mødte Heidi, havde han besluttet at flytte til New York og prøve at gøre Vipp stort på det amerikanske marked. Fem uger efter at de havde mødt hinanden, spurgte han, om hun ville med. Og det ville hun gerne.

Ikke mere morgenmad

Heidi sad ellers i et godt og sikkert job i København. Hun havde arbejdet i Kellogg’s i seks år og var brand manager for Special K. ”På rigtig mange måder var det et fantastisk job,” fortæller hun. ”Jeg sad med et budget på 22 millioner kroner og skulle stå for al den markedsføring, der rettede sig mod forbrugere i hele Norden. Både i forhold til alder og livsstil er jeg selv i målgruppen, så jeg kunne tage udgangspunkt i det, jeg selv syntes var sjovt. Alt fra udvikling af reklamefilm til sponsorater af kvindeløb. Jeg elsker at løbe, og så var det jo oplagt. Og det var spændende at skulle forstå forbrugerne på tværs af de nordiske grænser.”

Heidi kunne sådan set sagtens være blevet hos Kellogg’s i seks år mere. Men alligevel kunne hun godt mærke, at hun hurtigt blev fristet, da hun fik en mulighed for at kaste sig ud i noget nyt: ”Hvis man altid bliver i sin komfortzone, bliver man ikke udfordret. Hvis man skal kunne vinde noget stort, skal man også turde satse.”

Ombygget pølsefabrik

Og det gjorde hun så. Efter kun at have kendt hinanden i otte måneder flyttede Heidi og Kasper til New York. De var faldet for et ægte new yorker-loft på 200 kvadratmeter i den nye hippe bydel Tribeca på Manhattan. Et loft ligger ikke nødvendigvis oppe under taget, men er en stor åben lejlighed i en ombygget industribygning. Heidi og Kaspers ejendom har tidligere været en pølsefabrik, og det har kostet masser af nedrivning og hvid maling at forvandle den til en lejlighed, man kan bo og arbejde i. I dag har de kontor til sig selv og to ansatte i den ene ende, og køkken, bad og en seng, der kan klappes op af væggen i den anden ende.

Fra at have veldefinerede arbejdsopgaver, der alle sammen har handlet om markedsføring, har Heidi nu et hav af forskellige kasketter i Vipp. Hun har hovedansvaret for salg, markedsføring og administration. Plus det løse, selvfølgelig. Det er en kæmpe udfordring at skulle sidde til møde med direktøren for en af de store amerikanske kæder, og sejrsglæden er enorm, når aftalen skrives under, og den første ordre sendes af sted. Hun lærer en masse af det og synes samtidig, det er helt vildt sjovt.

”Det er skønt selv at kunne bestemme,” erklærer hun. ”Hvis Kasper og jeg får en ide, er det bare at komme i gang. I Kellogg’s skulle nye tiltag godkendes i USA, og det kunne sagtens tage et år at sætte noget nyt i gang. Her bestemmer vi selv. Hvis vi vil lave en limited edition med prikker på, så gør vi bare det.” Det er også et kæmpeansvar, og al den sikkerhed, der lå i det gode Kellogg’s-job, er væk. Til gengæld er jublen endnu større, når Waterworks, en luksuriøs badeværelsesbutik i Los Angeles, ringer og fortæller, at både Richard Gere og Tom Cruise & Katie Holmes har bestilt nogle Vipp-spande til deres hjem. Eller når Kasper og Heidi møder Michael Stipe til fest, og han fortæller, at han er så glad for sin hvide spand i køkkenet, at han netop har købt en til badeværelset også.

Stor og vild udfordring

I dag, efter omkring elleve måneder i New York, er Vipp godt på vej ind på det amerikanske marked. Vipp-spandene sælges i 70 butikker, og Heidi og Kasper er også langt i forhandlingerne om at blive leverandører til stormagasinet Bloomingdale og den eksklusive køkkenkæde Williams-Sonoma.

”USA er en stor og vild udfordring. Magasin har fem butikker, men Bloomingdale har altså 35, og Williams-Sonoma har 300 butikker over hele USA,” fortæller Heidi. Det amerikanske marked er kæmpestort, men Vipp, der i Danmark er en mærkevare, som de fleste danskere kender navnet på, er stort set ukendt i USA. ”Der er stor konkurrence på det amerikanske marked, og derfor er det en kæmpe udfordring at få et møde med indkøberne. Når mødet endelig er i hus, er det en trumf at kunne fortælle, at spanden har været produceret i 70 år. Det er i sig selv et kvalitetsstempel. Og så elsker de historien om Kaspers morfar og mormor. ’My god, it’s soooo romantic,’ siger de.” På den måde er amerikanerne jo dejlige, fastslår Heidi. ”De bliver let begejstrede og har ingen problemer med at give udtryk for det.”

Turbokærester

Udefra kan Heidi godt se, at det kan virke som et voldsomt skridt, hun har taget. ”Jeg sagde mit job og min lejlighed op, solgte min bil og forlod venner og familie for at rejse ud i det uvisse sammen med Kasper. Tænk, hvis vi var gået fra hinanden efter tre uger. Men faktisk har det hele tiden føltes fuldstændigt naturligt. ’Vil du med,’ spurgte Kasper, og jeg sagde ’Ja, god ide,” og så gjorde vi det. Vildere var det ikke.”

Så mens Heidi og Kasper stadig var nyforelskede, sad de pludselig langt væk hjemmefra og skulle være sammen om alting – både arbejdet og fritiden. Det har været en intens måde at lære hinanden at kende på, fortæller Heidi. På godt og ondt. Man opdager lynhurtigt hinandens stærke og svage sider, men så har vi fået slebet kanterne af, fortæller Heidi. ”Vi har fundet ud af, at vi komplementerer hinanden meget fint. Kasper er iværksætteren, og jeg er planlægningsfreaken. Han kaster de vilde ideer op i luften, og så griber jeg dem og sætter dem i søen.”

I juli måned sidste år besluttede de at få papirerne bragt i orden og giftede sig ved et romantisk bryllup i Las Vegas. På bedste amerikanske vis bookede de brylluppet via internettet. ”Vi kunne vælge et kirkebryllup eller et ’drive through’ bryllup. Det blev kirken, og vi tog den fulde pakke med limousine og brudebuket til 169 dollars – og fordi vi gav godt med drikkepenge, kom Elvis også forbi og gav et nummer. ”Det var en rigtig skæg oplevelse og mere romantisk, end man lige kan forestille sig,” griner Heidi.

Vipp-arving på vej

Det var været overraskende uproblematisk ikke bare at træde ind i en ny familie, men også at skulle arbejde i et familieforetagende. ”Kasper og hans mor og søster har arbejdet sammen så længe, at alt omkring Vipp kører fuldstændig professionelt. Men der er et tæt familieforhold, og selvfølgelig afslutter vi lige med lidt privat snak, når vi har talt i telefon om noget med firmaet,” siger Heidi, der lynhurtigt har følt sig som en del af familien. Og de sidste par måneder har der været ekstra meget familiesnak, for Heidi er gravid i femte måned. En rigtig lille Vipp-arving er på vej.

Det er helt vidunderligt, synes Heidi. Og selvfølgelig også en logistisk udfordring, for hvordan får man plads til en baby, når man praktisk talt sover under sit skrivebord? Heidi og Kasper har besluttet sig for at lave et børneværelse i det store, åbne loft, så den bliver mere familievenlig. ”Jeg regner kun med at tage tre måneders barselsorlov. Det er det almindelige i USA, og jeg har slet ikke lyst til at komme for langt væk fra Vipp. Så kan Kasper også se mere til sin datter i de første par måneder, end man normalt gør, og det glæder han sig til. Arbejdslivet og privatlivet er vævet helt sammen for os, og vi har ikke lyst til at dele det op igen.”

Boks: Event med Bono og Helena Christensen

En særlig amerikansk måde at gøre opmærksom på sit produkt på er at afholde et velgørenhedsarrangement. I september var Helena Christensen vært ved en auktion, hvor 40 kendte mennesker, bl.a. forsangeren Bono fra U2 og Michael Stipe fra R.E.M., havde designet hver deres personlige udgave af en Vipp-spand. Bonos spand var en håndtegnet sort-hvid spand med navnet Bono Trash, og indeni lå 12 håndskrevne originale sange, der var blevet kasseret til hans nye cd.

”Op til selve aftenen knoklede vi rundt,” fortæller Heidi. ” Det hotte galleri i Chelsea skulle på få timer forvandles til et festlokale for 600 mennesker, hvor Christie’s Auktionshus skulle tage sig af at sælge designerspandene, kanapéerne serveres med stil, og champagnen kunne flyde i glassene. Vi var 20 mand på holdet. Den røde løber skulle rulles ud og gøres klar til fotograferne, der skulle sættes podier op, sørges for dj og slæbes spande. Jeg havde blå mærker langt op af armene, men det var godt at være i gang, for så nåede jeg ikke at blive nervøs. Jeg havde ikke haft tid til at gå i byen og købe det perfekte dress, så jeg måtte tage, hvad jeg kunne finde i skabet, og så tage mine bryllupssko på til.”

Og det hårde arbejde gav pote. Der kom 600 gæster, bl.a. Julianne Moore, Karim Rashid og en mængde andre kendte navne i New York. To kvinder blev ved med at overbyde hinanden for at få fingre i Bonos spand med sangteksterne, og den endte med at blive solgt for 150.000 kroner. I alt gav auktionen 300.000, der blev fordelt mellem ofrene for Tjernobyl og et hjemløseprojekt i New York. Og de 100 fotografer og journalister sørgede for, at der også kom en masse presseomtale til Vipp.

”Da vi var færdige med at slæbe spandene tilbage til Tribeca, og jeg var på vej ned for at hente pizza klokken et om natten, aflyttede jeg lige min telefonsvarer. Det var en indkøber fra den tjekkede køkkenkæde Williams-Sonoma, der havde hørt om eventen, og hun ville gerne tale om samarbejde. Det var lige prikken over i’et den aften!”

Blå bog

Heidi Lindberg er født i Cape Town i 1974. Hun er cand.merc. fra Copenhagen Business School fra 2001 og har siden arbejdet hos IBM og Kellogg’s.

Kasper Egelund er født i København i 1975. Han er cand.merc. fra Copenhagen Business School fra 2004, og inden han blev ansat i familiefirmaet Vipp, var han officer i Flyvevåbnet.

Parret blev gift i Las Vegas i juni 2008 og venter nu barn. De har termin på deres bryllupsdag.

Bragt i Alt for Damerne, april 2009

Dette indlæg blev udgivet i Alt for Damerne, New York og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s