Arbejdsløse patienter må kun få én paryk

Reglerne for hospitalernes støtte til parykker er et studie i ulighed. I Vejle må arbejdsløse patienter f.eks. kun få én paryk, mens patienter med aktive jobs må få to.

Af Malene Bjerre

Hvis en patient mister håret i forbindelse med f.eks. behandling for kræft, får hun støtte til at købe paryk eller tørklæder til at dække sit skaldede hoved. Men hvor meget hun får, afhænger helt af, hvor hun bor.

Ved midlertidigt hårtab er det nemlig det enkelte sygehus, der bestemmer, hvor mange penge patienterne kan købe paryk for. Og taksterne varierer særdeles meget. På Ålborg Sygehus kan en kvinde købe en enkelt paryk for 1.375 kroner, mens hun som patient på Næstved Sygehus kan købe to parykker til 3.200 stykket – altså over fire gange så meget. Mænds parykker er lidt dyrere, så mange steder får de lidt mere. I øvrigt er parykkunderne næsten altid kvinder, fordi mange mænd vælger at gå med kasket eller ingenting.

Hospitalerne skal give patienten en paryk som en del af behandlingen. Det fremgår af et cirkulære fra Sundhedsministeriet. Men hvor meget parykken skal koste, står der ikke noget om. Regionerne har heller ingen fælles regler. Per Kjeldsen Hansen er specialkonsulent i Region Syddanmark, og han siger, at regionen ikke har fuldt overblik over reglerne på de enkelte hospitaler. ”Jeg mener, at hospitalerne følger den politik, der har været gældende i de gamle amter,” siger han. ”Og der er ikke nogen, der har rejst det som et problem endnu. Men hvis det sker, tager vi det selvfølgelig op.”

Alligevel er tallene indenfor regionerne så nogenlunde afstemt. De sjællandske regioner giver mest, Midtjylland følger godt efter. Så kommer Syddanmark, mens Nordjylland er bundskraberen.

Forskel på, om patienten er i strålebehandling eller kemoterapi

Så det gælder altså om at være i behandling på det rigtige sygehus. Men lige så vigtigt er det at kunne tale sin sag, for cirkulæret taler om, at patienten skal have paryk ’efter behov’. Mange hospitaler betaler som udgangspunkt for en enkelt, billig paryk, men forskellige forhold kan gøre, at en patient kan få bevilget en dyrere paryk eller måske to.

Det gælder f.eks. på Vejle Sygehus, der ligger i den skrabede ende med et tilbud om, at en kvindelig patient kan købe en til to parykker for 1.750 kroner. Om hun får en eller to, afhænger af, om hun er i strålebehandling eller får kemoterapi, forklarer Lisbeth Pedersen, der er afdelingssygeplejerske på Onkologisk Afdeling i Vejle. ”Generelt har patienter, der taber håret i forbindelse med strålebehandling, et kortere forløb end dem, der er i kemoterapi. Derfor får de fleste strålepatienter én paryk, mens kemopatienterne får to.” Men det afhænger også af, hvilket indtryk sygehuset får af patientens behov. ”Hvis hun har et arbejde med udadvendte funktioner eller af en anden grund skal være repræsentativ, kan hun godt få bevilget to parykker. Det kan også være, at hun rejser meget og derfor af praktiske grunde har brug for to,” siger Lisbeth Pedersen.

Der bør være ens regler i hele landet

Men én paryk er ikke nok, vurderer Lars Kofoed, der er jurist i Kræftens Bekæmpelse. Det gælder uanset længden på behandlingen, og om man er i arbejde eller ej. ”Det er ikke rimeligt, at folk skal sidde derhjemme og vente i de ni-ti timer, det tager for en paryk at tørre. Nogle er ligeglade og tager bare et tørklæde på, men sådan er det ikke for alle.” Han mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, at patienter skal argumentere for deres behov, og det er heller ikke i orden, at der er så store forskelle mellem hospitalerne. ”Der bør være ens retningslinjer for alle hospitaler,” fastslår han. ”Man må kunne undersøge, hvad en ordentlig paryk koster, og så bør tilskuddet fastsættes centralt – og så skal der selvfølgelig stadig kunne tages individuelle hensyn, f.eks. til allergikere. Sådan nogle retningslinjer har man lavet for den særlige tandlægebehandling, nogle kemopatienter har brug for, og så kan man selvfølgelig også gøre det for parykker.”

Per Kjeldsen Hansen fra Region Syddanmark medgiver, at det ikke er helt tilfredsstillende, hvis der er store forskelle. ”Det bedste var selvfølgelig, at der var nogle nemme og lettilgængelige regler på området, så patienterne ikke skal stå og diskutere, hvad der er rimeligt. På den anden side vil der også altid være gråzoner, hvor man må vurdere patientens konkrete behov. Det kan ikke være anderledes.”

Faktaboks. Så meget giver de forskellige sygehuse:

Region Hovedstaden

Rigshospitalet: Både mænd og kvinder må købe for i alt 4.500 kroner, og patienten må selv bestemme, om hun vil købe parykker, kasketter eller tørklæder for pengene.

Herlev Sygehus: Patienten må købe en paryk for 3.100 kroner eller to for det halve. Pengene må gerne bruges på kasketter og tørklæder i stedet.

Region Sjælland

Næstved Sygehus: To parykker efter eget valg, der må koste op til 3.200 kroner. Den ene paryk kan efter aftale udskiftes med tørklæder og kasketter.

Roskilde Sygehus: En paryk, der må koste 3.100 kroner. I øjeblikket må patienterne ikke købe andet end parykker for pengene, men sygehuset er ved at lave et udspil til ændrede regler.

Region Midtjylland

Regionshospitalet Viborg: Hospitalet dækker parykker op til 2.250 kroner for både mænd og kvinder. Patienten må ikke købe tørklæder eller kasketter for pengene.

Århus Sygehus: En paryk, der for kvinderne må koste 2.500 og for mændene 3.750 kroner. Patienten må gerne købe tørklæder og kasketter i stedet.

Regionshospitalerne Herning og Holstebro: En paryk til 3.500 kroner for både mænd og kvinder. Patienten kan frit vælge tørklæder eller kasketter i stedet.

Region Syddanmark

Vejle Sygehus: En til to parykker pr. forløb. Kvindernes må koste 1.750 kroner, mændenes 2.187, 50. Alternativt tørklæder og kasketter for 750 kroner.

Sydvestjysk Sygehus: En paryk til 1.750 kroner til kvinder og 2.125 til mænd. Alternativt 875 kroner til tørklæder og kasketter

Odense Universitetshospital: En paryk. Kvindernes må koste 1.750, mændenes 2.125 kroner. Alternativt må patienten købe tørklæder og kasketter for 875 kroner.

Region Nordjylland

Ålborg Sygehus: En paryk til 1.375 til kvinder og 1.812 kroner til mænd. Kan eventuelt veksles til tørklæder eller kasket.

(Alle tallene er inklusive moms)

Bragt i Dagens Medicin august 2007

Dette indlæg blev udgivet i Dagens Medicin og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s